kantoorboek
0

OLGERS, JOS

MEDISCHE HYPNOTHERAPIE

41,50incl BTW
  • Vertrouwd sinds 1927

  • Persoonlijke aandacht en advies

  • Vanaf 17,50 gratis verzenden NL & BE

  • Meer dan 150.000 artikelen online

Omschrijving MEDISCHE HYPNOTHERAPIE

Het boek ''Medische Hypnotherapie'' beschrijft van vele aandoeningen en klachten tientallen hypnotherapeutische behandelingen. Deze drieluik is een aanzienlijk uitgebreide en verbeterde versie van de 1e druk uit 2012 (375 pagina''s). Deze 2e druk (1724 pagina''s) beslaat daardoor ook 3 losse boeken (banden):
? Band I: Hypnose bij pijnklachten (628 pagina''s)
? Band II: Hypnose bij lichamelijke aandoeningen (596 pagina''s)
? Band III: Interventies, technieken en werkwijzen bij medische hypnose (500 pagina''s)
De hoofdstuk nummering begint bij band I en eindigt bij band III. Elk boek heeft een eigen uitgebreide bibliografie en index.

Inhoud van Medische Hypnotherapie (Band III)
Tijdens het schrijven van band I en II bleken dat meerdere keren dezelfde technieken en werkwijzen moesten worden beschreven. Om in elk hoofdstuk hetzelfde te schrijven is niet erg nuttig. Vandaar dat werd besloten tot een aparte band voor deze werkwijzen, technieken en interventies. Dat is dit boek (band III) geworden.

Structuur van de medische hypnotherapie (hfst. 35)
Elke aandoening bewandelt een route voordat deze als klacht wordt ervaren. Zo''n route kan bijvoorbeeld fysiek, emotioneel en/of gedragsmatig zijn. Een dergelijke route bestaat uit meerdere schakels, die leiden tot de uiteindelijke klacht. Je kunt deze route op elke schakel onderbreken. Dit hoofdstuk laat je zien hoe je via ''breekpunten'' in het proces, waarin een klacht zich voordoet, kunt ingrijpen.

Placebo, vriend van elke arts en therapeut (hfst. 36)
Placebo''s zijn de vriend van elke therapeut. Ze helpen het onderbewuste om het zelfhelend vermogen van de mens te activeren.

Psychosomatiek (hfst. 37)
Veel aandoeningen vinden niet alleen hun oorsprong in lichamelijke trauma''s of ziekteveroorzakers. Ook de psyche speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van aandoeningen. Dit hoofdstuk behandelt de achtergronden van dit aspectvan aandoeningen.

Ontspanning en stressreductie (hfst. 38)
Spanning, stress en burn-out veroorzaken of vergroten veel aandoeningen. Hypnotherapie is uitermate geschikt om mensen zichzelf te laten ontspannen. In dit hoofdstuk worden 8 verschillende werkvormen besproken.

Reactiveren van een gezond lichaam (hfst. 39)
Verschillende hypnotherapeutische technieken beogen om het lichaam weer in de gezonde staat terug te brengen. In dit hoofdstuk wordt gewerkt met de gezonde versie die de mens van zichzelf heeft. Deze wordt dan opnieuw geactiveerd.

Helende visualisaties (hfst. 40)
Door middel van visualiseren schotel je het onderbewuste een goede gewenste situatie voor of repareer je hetgeen niet (meer) goed is.

Metaforen (hfst. 41)
Het onderbewuste spreekt, zoals in dromen, met ons via verbeelding en vergelijkingen. De hypnotherapie gebruikt deze verbeelding in de vorm van metaforen om met het onderbewuste te communiceren.

Suggestieve technieken (hfst. 42)
Het geven van suggesties is historisch gezien de moeder van de hypnotherapie. In de hoofdstuk worden 6 mooie suggestieve werkvormen besproken.

Stoppen met roken (hfst. 43)
Roken is voor iedereen ongezond, maar voor mensen die aan bepaalde ziektes lijden is het nog ongezonder. Roken kan aandoeningen verergeren of (mede)veroorzaken. Dit hoofdstuk beschrijft een hypnotherapeutische benadering met script om te stoppen met roken.

Energie: energiewerk en hypnotherapie (hfst. 44)
Energie is iets onzichtbaars, in en om ons heen, dat het leven en de materie kan beinvloeden. Meerdere hypnotherapeutische werkwijzen maken gebruik van deze energie inde mens, waardoor ruimte ontstaat voor heling.

Magnetische passes en handoplegging (hfst. 45)
Dit is een aloude vorm van hypnotherapie. Je zou kunnen zeggen dat de hypnotherapie hieruit is ontstaan. Het lijkt erop dat handoplegging en magnetische passes ergens een plekje in het kosmisch onderbewuste van elk mens zijn gaan krijgen. In deze paragraaf wordt besproken hoe deze oude vorm van hypnotherapie ingezet kan worden.

Ideomotorische therapie (hfst. 46)
Het onderbewuste kan, zonder tussenkomst van het ''denken'', door middel van onwillekeurige (vinger)bewegingen ''ja'' of ''nee'' zeggen. Dit noemt men ideomotorische bewegingen (IMR). Hiermee kun je direct met het onderbewuste communiceren, en kun je ontdekken wat de achtergrond van een klacht is.

Openleggen, verwerken en loslaten (hfst. 47)
Er zijn nogal wat aandoeningen die gepaard gaan met een lichamelijk of emotioneel trauma. Regressietherapie en het werken met deelpersonen kan deze oorzaken blootleggen, zodat iemand deze narigheid kan verwerken. Tenslotte is het nodig om de lading daarvan ook los te laten. In een later stadium kan iemand zijn leven daarna gaan richten op de nieuw ontstane situatie.

Lichaamspantser en vastgeroeste houding (hfst. 48)
Lichamelijke en geestelijke klachten kunnen gepaard gaan met een automatische lichaamsreactie. Iemand kan bijvoorbeeld ineenkrimpen, waarbij zijn spieren zich aanspannen. Wanneer dit veelvuldig gebeurt, wordt dit chronisch en gaat het lichaam hiernaar staan. Zo kan een gebogen houding ontstaan. We noemen dit een lichaamspantser.
Een lichaamspantser beinvloedt de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van iemand. In dit hoofdstuk gaan we met het lichaamspantser werken.

Tijdelijk parkeren van onderdrukte emoties (hfst. 49)
Soms spelen er meer thema''s tegelijkertijd. Je kunt dan als therapeut niet alles in een keer doen. Op zo''n moment zul je iets moeten parkeren, om daar een andere keer mee verder te gaan.

Angst en angstreductie (zie hfst. 50)
Bij diverse aandoeningen is angst een ongewenste partij, die lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaakt, versterkt of in stand houdt. Het verminderen van angst is dan vaak een noodzaak.

Overlevingsmechanismen (hfst. 51)
Mensen leren uit ervaring. Dat is goed. Wanneer we hierdoor leerden hoe we in een moeilijke situatie moesten overleven, is dat zelfs heel goed. Alles wat je daarbij nodig hebt, noemen we het overlevingsmechanisme. Soms echter blijkt dit overlevingsmechanisme niet zo goed (meer) voor ons te zijn. Het kan zelfs allerlei processen onderhouden die klachten veroorzaken. Dit hoofdstuk bespreekt het werken met overlevingsmechanismen.

Gedragsverandering (zie hfst. 52)
Iemand die lijdt aan een (in dit geval lichamelijke) klacht, past hier zijn leven op aan. Wanneer hij aan het genezen is, zal hij ook dit gedrag moeten veranderen. Hierbij zijn de volgende technieken heel goed inzetbaar.

Schakels en breekpunten (zie hfst. 53)
Een klacht doorloopt een hele route. Zo''n route gaat over vele schakels. Al die schakels leiden uiteindelijk tot de klacht. Wanneer je hierin iets kunt veranderen, verander je ook het eindpunt van de doorbroken ketting: de klacht. In dit hoofdstuk het verbreken, veranderen en ombuigen van deze schakels.

Egoversterking (zie hfst. 54)
Veel klachten worden veroorzaakt, doordat mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde onzeker in de wereld staan. Vandaar dat egoversterking voor deze mensen goed is om mee te werken.

Voor wie bestemd
Het hele boek ''Medische Hypnotherapie'' is

Leesfragment

Reviews

0.0/5.0

Gemiddelde uit  0 reviews

Nog geen reviews geschreven